Maukie - the virtual cat 2

joi, 4 februarie 2010

Intre mitologic si cliseu international



    Pandora - prima femeie din lume ,potrivit mitologiei grecesti ( prin Hesiod )a fost creata cu scopul de razbunare a zeilor, in special a lui Zeus pentru ca Prometeu a furat focul din Olymp si l-a daruit oamenilor.Astfel Pandora ar fi fost cea dintîi femeie din lume, creată de Hefaistos şi Athena cu ajutorul celorlalţi zei, la porunca lui Zeus. Fiecare zeu a înzestrat-o cu felurite calităţi; i-au dăruit frumuseţe, graţie, iscusinţă, puterea de a-l fermeca pe bărbat ş.a.m.d. (Şi într-adevăr, cuvîntul "Pandora" în greceşte înseamnă "cea dăruită cu toate darurile").
       Hermes i-a sădit în inimă şi viclenia şi minciuna; iar Zeus a hotărît ca prin ea să fie pedepsită omenirea - căreia binefăcătorul Prometeu îi dăduse din cer focul. Acestea au fost deci darurile (şi bune, şi rele) pe care, prin cea dintîi femeie, zeii le-au făcut oamenilor.
      
In marele său poem Munci şi zile,Hesiod povesteşte cum Zeus, ca să se răzbune pe Prometeu şi pe ceilalţi titani, i-a trimis-o pe frumoasa Pandora titanului Epimeteu pe care fratele său, titanul Prometeu, îl avertizase să nu primească nici un dar oferit de vicleanul Zeus. Dar Epimeteu n-a fost în stare să reziste şi, fermecat de frumuseţea Pandorei, a luat-o de soţie.Pandora adusese cu ea si un ulcior (cutie) plina cu daruri insa avand specificatia de a nu fi deschisa.In casa lui Epimeteu se afla un ulcior mare, cu capac, în care erau închise... toate relele din lume. Pandora neputîndu-şi stăpîni curiozitatea, a deschis capacul ulciorului, din care numaidecît au ieşit afară nenumăratele rele, răspîndindu-se apoi în lume. Numai Speranţa - care rămăsese pe fundul ulciorului - n-a mai putut ieşi, căci între timp Pandora izbutise să închidă capacul. De relele şi necazurile, rămînînd doar cu o singură consolare - cu Speranţa.
      Cutia Pandorei este deci o exprimare gresita dar utilizata si ramasa in circulatie datorita unei traduceri gresite a Mitului Ulciorului Pandorei.

Un comentariu:

I'M BLUE spunea...

frumos inceput... astept cu nerabdare si alte post-uri . :*